Rotarys fotavtryck

Rotarys Fotavtryck

Den 29e juli 2021 hade vi människor använt upp de naturresurser planeten Jorden genererar varje år. Resten av året använder vi kapitalet i stället för räntan. ”9e juli var alltså ”Overshoot Day” år 2021. Senast vi människor använde naturresurser motsvarande det planeten genererar per år var 1970.

Det är en ganska spännande övning att räkna ut sitt eget ekologiska fotavtryck genom att svara på frågorna i ”Ecological Footprint Calculator”. Hur stor är den ekologiska yta jag behöver för att producera och assimilera den mängd naturresurser just min livsstil kräver? Hur förhåller den sig till det rättvisa utrymme jag har som världsmedborgare?

Vad skulle vi lära oss om vi tillämpade kalkylatorn på Rotaryklubben, Distriktet, eller till och med Rotary International? Hur många planeten Jorden skulle behövas om dagens alla 7 750 000 000 människor levde som oss 1 200 000 Rotarianer?

Finns det någon Rotaryklubb som räknat ut sitt ekologiska fotavtryck?